Araba Teknolojisi

DSG Nedir? DSG Kronik Sorunları Nelerdir?

En tartışmalı konulardan birini bugün masaya yatırıyoruz. DSG şanzıman güvenilir mi?, Kronik sorunları nelerdir?, Tamir- Bakım fiyatları yüksek midir? Bunlara ilişkin detaylı yazımız hazır. 

Türkiye’de ikinci el araç konusu açıldı mı “Aman VW Grubu otomatik araçlardan uzak dur!” uyarılarında bulunanlar tarafından uyarılmışsınızdır. DSG güvenilmezdir, tamiri bakımı zordur, sorunludur performansı kötüdür, fazla yakıt tüketimi yapar laflarını sizde duymuşsunuzdur. Bugün bu konuyu masaya yatıracağız. Ancak bu konuya girmeden önce gelin DSG neymiş ne değilmiş bir bakalım.

DSG NEDİR?

DSG (Direct Shift Gearbox) şanzıman sistemi, VW grubu olarak adlandırılan otomobillerde kullanılan bir tür otomatik şanzımandır. 

Diğer adıyla çift kavramalı şanzıman olarak da bilinir. Geleneksel otomatik şanzıman sistemlerine göre daha hızlı ve pürüzsüz vites değişimleri yapabilen bir şanzıman teknolojisidir.

İki tip: DSG6 ve DSG7

2003 yılında DSG’nin piyasaya sürülmesinin ardından Volkswagen Grubu, DSG şanzımanın çeşitli versiyonlarını tanıttı. VW’nin lansmandan bu yana, Alman otomotiv grubu iki varyantı piyasaya sürdü: 6 vitesli DSG şanzıman (DSG6) ve 7 vitesli DSG şanzıman (DSG7). Yıllar geçtikçe her iki dişli kutusunda da çeşitli teknik iyileştirmeler yapılmış olmasına rağmen temel prensipler aynı kaldı.

DSG6: Otomatik DSG ıslak diskli kavrama

Mekanik olarak DSG6 şanzıman, iki ıslak çok plakalı kavramaya, iki ana aksa (giriş, birincil) ve iki çıkış aksa (ikincil) sahip bir manuel şanzıman olarak tanımlanabilir. Elektronik olarak kontrol edilen bir hidrolik kontrol (mekatronik), şanzımanın tam otomatik olarak çalışabilmesini sağlar. Opsiyonel olarak ilave bir manuel vites geçişleri yapabileceğiniz direksiyonun arka kısmında bulunan kulakçıklar vasıtasıyla vites kontorlü yapabileceğiniz seçenekte sunulabilir. (Tiptronic).

Vites değiştirme, bağlama ve ayırma, şanzımanın merkezi modülü olan mekatronik tarafından kontrol edilir. Bir elektronik kontrol ünitesi ve bir elektro-hidrolik kontrol ünitesinden oluşur. Bu mekatronik sistem şanzımana monte edilmiştir ve şanzımanın hidrolik devresinin bir parçasıdır.

DSG6’nın piyasaya sürülmesinden bu yana bu şanzımanın iki çeşidi üretildi. En son varyant DQ400e’dir. Bu DQ400e DSG’yi bu kadar benzersiz kılan şey, üç kavrama kullanmasıdır. Bu üçüncü kavrama elektrik motorunu yanmalı motora bağlar. Bu otomatik şanzıman örneğin Škoda Superb Mk4 ve Volkswagen Golf GTE’de kullanılıyor. 

2003 yılında tanıtılan ‘orijinal DSG’ DQ250, piyasaya sürülmesinden bu yana aslında değişmeden kaldı. 400 Nm’ye kadar kaldırabilen DQ250 günümüzde hala kullanılmaktadır. Aşağıdaki tabloda bu şanzımanın kullanıldığı araçları görebilirsiniz: 

Bu DQ250 DSG şanzımanı çok güvenilir olarak adlandırılabilse ve sürücüler tarafından sevilse de zamanla sistemde çeşitli sorunlar ortaya çıkardı. Keyfi veya mantıksız vites değiştirme veya bazı durumlarda tamamen şanzıman arızası bile bilinen yaygın şikayetler arasında yerlerini aldı.

DSG6 ve DSG7 arasındaki fark

2008 yılında DSG tarihinde yeni bir sayfa açıldı. DSG6 ile DSG7 arasındaki temel fark, LuK Clutch Systems tarafından geliştirilen debriyaj bulunmaktadır. DSG6 ıslak çok plakalı kavramalar kullanırken, DSG7 şanzıman iki kuru kavrama kullanıyordu. Ayrıca DSG7’de geri vitesin bağlandığı ilave bir çıkış mili bulunmaktaydı.

Otomobil uzmanlarına göre belki de en kötü şöhrete sahip olan DSG versiyonu DQ200’dür.

DSG7 DQ200

DQ200, üretilen ilk DSG7 şanzımandı. Bu şanzımanın diğer modele göre ekstradan bir vitesi daha bulunmaktaydı. Ekstra bir vites bulunmasına rağmen, bu şanzımanın ağırlığı 70 kg olup, bu da DSG6’dan 23 kg’dan daha hafifti. Bu vites kutusunun en büyük dezavantajı “sadece” 250 Nm torka kadar bir güce izin vermesiydi. Bu, DQ200’ün esas olarak daha küçük hacimli ve güç üreten motora sahip araçlarda kullanılacağı anlamına geliyordu.(Kaynak)

Yaygın kullanılan iki DSG şanzıman tipinden bahsettikten sonra gelelim asıl konumuza.

 DSG Şanzıman Sistemine Dair Ön Yargılar Neler? 

Otomobil endüstrisi sürekli olarak yeni teknolojiler geliştirerek sürüş deneyimini geliştirmeye devam ediyor. Bu teknolojilerden biri olan DSG şanzıman sistemi(Direct Shift Gearbox), otomobil kullanıcıları arasında hala bazı ön yargılar oluşturabilmektedir. 

Geçmiş dönemlerde DSG ile yaşanan problemler hala insanların kafasında yer etmiş ve bu sistemin doğru çalışmadığına ve hatta kronikleşmiş problemlerinin bulunduğuna dair düşünceler insanların kafasında yer etmiştir.

Gerçekten bir döneme damga vuran “DSG güvenilmezdir” tezi ne kadar gerçeği yansıtıyor?

Genel anlamda pahalı bir teknoloji olduğunu söylemek mümkün. Rutin bakımların örneğin kavrama değişimleri bile oldukça masraflı. 

Ancak bu durum özelinde yüksek kilometre yapmanız halinde geçerli olacaktır. 

Bir önceki aracımda yaklaşık 90.000 km DSG’ye herhangi bir bakım parası harcamamıştım. Yine de kullanıcılarda neden böyle bir bakış açısı olduğunu anlamaya çalışalım. 

Ana başlıklar altında bu ön yargılar neymiş gelin yakından bakalım. 

1. DSG Sistemi Pürüzsüzlük Konusu:

DSG sistemine yönelik en az gelen eleştirilerin başında tabi ki pürüzsüzlük konusudur. Vites geçişlerindeki pürüzsüzlüğüyle nam salmış DSG sisteminin bazı zamanlarda vites geçirgenliğin de sarsıntı yapabildiğine ilişkin eleştiriler mevcut. Ancak bunun nadir olduğunu söylemek mümkün. sıkışık trafikte kararsız kaldığı durumlar haricinde neredeyse sarsıntısız bir geçirgenliğe sahiptir. 
Bazı modeller de vites geçişlerinde az miktarda titreme ve sarsma problemi olsa da bu DSG’nin çalışma prensibinden kaynaklanmaktadır. 
Modern DSG sistemleri, hızlı ve sorunsuz vites geçişleri için geliştirilmiştir. İleri teknolojilere sahip elektronik kontroller ve gelişmiş yazılım sayesinde, vites geçişleri neredeyse hissedilmez hale gelir.
Sarsıntılı vites geçişlerine sahip DSG şanzımanların uzman kontrolünden geçirilmesini tavsiye edebilirim. 

2. DSG Güvenilirlik İddiaları:

Kullanıcıların en merak ettiği konusu ise şüphesiz DSG’nin sürekli arıza yapıp yapmamasıdır. DSG sistemlerinin arıza sorunlarına yol açtığı veya DSG onarımlarının pahalı olduğu konusunda endişeler taşıyabilir. 
Ancak, DSG sistemlerinin güvenilirlik konusundaki itibarı, genellikle bu teknolojinin erken dönemlerinde yaşanan bazı sorunlar nedeniyle oluşmuştur. 


Volkswagen grubu, bu sorunları çözmek için büyük çaba sarf etmiş ve DSG sistemlerini geliştirmiştir. Yukarıda da izah etmeye çalıştığım gibi iki tip DSG sisteminden bahsetmek mümkün. yaygın arıza veren DSG şanzımanlar VW ürün listesinden günümüz itibariyle çıkmış vaziyetteler. 


Günümüzdeki DSG sistemleri, yüksek kalite ve dayanıklılık standartlarına sahip olarak tasarlanmıştır. Düzenli bakım ve servis takibiyle birlikte kullanıldığında, DSG sistemleri uzun ömürlü ve güvenilir bir şekilde çalışabilir. 
Ayrıca, çoğu otomobil üreticisi, DSG sistemlerini garanti kapsamı altında sunar ve olası arızaları hızlı bir şekilde çözer. Aracınızın servis bakımlı olması ve iyi niyet garantisi kapsamında olması durumunda büyük bir masraftan kaçınabilirsiniz.
Kullanıma bağlı olarak gelişen arızalarda iyi niyet garantisinin kapsamını öğrenmek için servisle irtibata geçmeniz gerekir. 

3. Yakıt Tüketimi ve Performans:

DSG şanzımana sahip araçların yakıt tüketimi ve performans açısından dezavantajlı olduğu ve manuel araçlara kıyasla daha fazla yakıt tüketimine sahip olduğu düşünülebilir. 
Erken dönem otomatik şanzıman geliştirmelerinde bu önerme doğru olabilir ancak günümüzde yaygınlaşan teknoloji ile yakıt tüketiminin DSG ile optimize edilmiş motorlarda az olduğunu söylemek mümkün. 
DSG şanzıman sistemleri, hızlı ve pürüzsüz vites değişimleri yapabilme yeteneği sayesinde daha yüksek performans sunar. Bu, aracın daha hızlı ivmelenme ve daha kesintisiz güç iletimi sağlamasını mümkün kılar.

4. DSG ve Trafikte Sıkışıklık:

DSG sisteminin eleştirilebilecek az sayıda özelliğinden birisi hiç şüphesiz trafikteki performansıdır. 

Son yıllarda bu konuda gelişme göstermiş olsa da dur-kalk trafiğine uyum sağlama konusunda yetersiz kalmaktadır.  

DSG’nin çift kavrama yapısı, hızlı ve sorunsuz bir şekilde vites değiştirebilme yeteneğinin bu konuda sınıfta kaldığını söylemek mümkün. 

Dur kalk trafikte manuel moda alıp kullanmak hem DSG ömrünüzü uzatacak hem de daha konforlu bir yolculuk yapmanızı sağlayacaktır.

DSG’de Sorun Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?

Kullandığınız arabanın DSG arızası verip vermediğini anlamamışım çeşitli yöntemleri vardır. Arıza durumunu aracınız uyarı vererek de bildirebilir ya da çeşitli göstergelerle sizin anlamamız da mümkün. Kavrama sorunları veya titreme vites geçişlerindeki problemler gözlem neticesinde anlayabileceğiniz arızalardan. 

Arızaları araç beyninden anlayabileceğiniz gibi aracın ekranında size uyarı şeklinde de gösterebilir. 

Tamir Fiyatları? 

DSG arızaları en korkulan senaryodur. Yaşanan DSG arızası size ne kadar masraf açacağını ilk bakışta anlamayabilirsiniz. DSG şanzımanınız arıza verdiğinde ilk başta arızayı tespit etmeniz gerekir. Sorunun ne olduğunu yetkili servis veya iyi bir şanzıman ustasının teşhisiyle masraf da belli olacaktır. 

DSG Şanzıman Nasıl Kullanılmalı? 

DSG’de arabanın her parçası gibi özenle kullanılması gereken bir sistemdir. Hassas yapısından dolayı özenle kullanmalı, kullanım talimatlarına uyulmalıdır. 
Aracı park ettiğinizde şanzımana yük binmeyecek şekilde park edilmeli ve park konumuna alınmalıdır. 
Markanın tavsiye ettiği aralıklarda rutin kontrolleri yapılmalı ve bakıma girmelidir. 


Sonuç:  DSG (Direct Shift Gearbox) sistemine yönelik yaygın olan ön yargılar genellikle teknolojinin erken dönemlerinde yaşanan sorunlardan kaynaklanmaktadır.
Günümüzdeki DSG sistemleri, pürüzsüz vites değişimleri, yüksek performans, yakıt ekonomisi ve güvenilirlik gibi avantajlarıyla kullanıcılar için çekici bir seçenektir. 
DSG sistemine sahip araçların sürüş deneyimi, hızlı ve sorunsuz vites geçişleri, dinamik performans ve trafikte kolaylık sağlamasıyla dikkat çekmektedir. 
Ön yargıların aksine, DSG sistemleri güvenilir, yakıt tasarruflu ve keyifli bir sürüş deneyimi sunmaktadır. Bu nedenle, DSG sistemine sahip araçları değerlendirirken ön yargılardan uzaklaşmak ve gerçekleri göz önünde bulundurmak önemlidir.

Sizce DSG güvenilir bir şanzıman mı? 

E-posta aboneliği başlatmak için mail adresinizi girin:

[newsletter_form type=”minimal”]

Zapyus Media sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

zapyus

Part time blogger, Skoda sever, teknoloji ilgilisi, baba, yurttaş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün