✨🚗Car-dLe 🇹🇷⭐️ Şimdi Yayında

Oyna!

Skoda Kamiq’te Titreme Sorunu

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #32538 Yanıtla
    Vennie
    Katılımcı

Selam arkadaşlar,

Aracım 2021 Skoda Kamiq 1.0 TSI ve özellikle dururken (rölantideyken) bariz bir şekilde titreme hissediyorum. Araştırdım ve öğrendiklerimi sizle de paylaşmak istedim.

Öncelikle bu titreme olayı 3 silindirli motorlarda (özellikle 1.0 TSI gibi) normalde bir miktar olurmuş. Ancak benim araçta son zamanlarda bu titreme bayağı arttı. Servise gösterdim, motor kulağından (motor takozları) şüphelendiler. Değişim sonrası titreme ciddi oranda azaldı.

Yani özetle:

✔️ 1.0 motor 3 silindirli olduğu için hafif titreme normal

❌ Aşırı titreme varsa, motor kulaklarına baktırın – zamanla sertleşiyor ve işlevini yitiriyor

Aynı sorunu yaşayanlar varsa tecrübelerinizi buraya yazın, belki başka çözüm yolları da vardır.

#32573 Yanıtla
    zapyus
    Anahtar yönetici

Benim Scala’da da mevcut. Kamiq ve skoda scala aynı platform da üretildiği için evet benzer sorunlar var!

#32723 Yanıtla
    palantr
    Moderatör

Tipik 3 silindir problemleri

#36694 Yanıtla
    Timur T.
    Katılımcı

Aynı durum bende de olmuştu, o yüzden yazdıklarını fazlasıyla anlayabiliyorum. 😊

Öncelikle şunu söylemek lazım; 3 silindirli motorların çalışma karakteri, 4 silindirli motorlara göre doğası gereği biraz farklı. 1.0 TSI gibi motorlar küçük hacimden yüksek verim almak için tasarlanmış, bu da ister istemez titreşim (vibrasyon) anlamında bazı yan etkiler getiriyor. Yani rölantideki hafif titreme aslında yapısal bir durum ve genellikle “normal” kabul ediliyor.

Ancak senin de belirttiğin gibi, bu titreşim bariz bir şekilde artıyorsa o zaman mekanik bir yıpranma ihtimali yüksek. Özellikle motor kulakları (motor takozları) bu konuda en çok şüphelenilen parçalardan biri. Çünkü zamanla sertleşiyorlar, içlerindeki kauçuk malzeme elastikiyetini kaybediyor ve motorun şaseye aktardığı titreşim daha belirgin hale geliyor. Servisin bu parçadan şüphelenip değiştirmesi yerinde bir adım olmuş. Genellikle bu işlem sonrası titreşim azalır ama tamamen ortadan kalkmaması da çok normal.

Burada önemli nokta şu: 3 silindirli TSI motorlar zaten balans mili olmadan çalışan kompakt motorlar. Yani ne kadar sağlam motor kulağı takarsan tak, bu motorlar hiçbir zaman 4 silindirli bir motor kadar pürüzsüz çalışmaz. Özellikle soğuk havalarda, klima açıkken ya da start-stop devredeyken bu titreşim biraz daha belirgin hale gelir.

Bazı kullanıcılar yazılım güncellemesi sonrası rölanti devrinin hafif yükseldiğini ve titreşimin azaldığını söylüyor. Bu da kontrol edilebilir bir detay. ECU bazen yakıt karışımı ve ateşleme ayarlarını güncelleme ile daha kararlı hale getirebiliyor. Yine de mucize beklememek lazım; 3 silindirli bir motordan “ipek gibi” çalışma sesi çıkarmak pek mümkün değil.

Ayrıca, eğer bu titreme özellikle D konumundayken (otomatik vitesli modellerde) hissediliyorsa, şanzıman takozlarına da bakmak gerekebilir. Çünkü motor kulakları kadar onlar da titreşimin kabine iletilmesinde rol oynar. Bazı durumlarda, komple takoz setinin değiştirilmesi titreşimi daha belirgin şekilde azaltabiliyor.

Son olarak, kişisel tecrübem şu yönde:

Bu motorlar genel olarak çok ekonomik, performansı da segmentine göre gayet yeterli. Ama 3 silindirin doğasından gelen bu “titreşim karakteri” zaman zaman rahatsız edici olabiliyor. Eğer mekanik bir arıza yoksa (kulak, buji, ateşleme bobini, enjektör vs.), bu titreşimle yaşamayı öğrenmek gerekiyor. Skoda, VW, Seat veya Audi fark etmiyor — aynı motor tüm grupta kullanılıyor ve hepsi benzer davranış sergiliyor.

Kısacası:

✅ 3 silindirli motorlarda hafif titreşim normaldir.

⚙️ Motor takozları, bujiler ve yazılım güncellemeleri kontrol edilmeli.

🧩 Her şey tam olsa bile, rölantide pamuk gibi bir çalışma beklememek lazım.

Ben eski aracımda (2020 Kamiq 1.0 TSI DSG) motor kulağı değişimi sonrası titreşimin %60 azaldığını ama tamamen bitmediğini söyleyebilirim. Bence şu anki durum “normal sınırlar” içinde.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Skoda Kamiq’te Titreme Sorunu konusundaki #32573 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Başa dön tuşu