Şarj Edilebilir Modellere ÖTV İndirimi Gelebilir!
Eğer Meclis’e sunulan kanun teklifi kabul edilirse, tamamen elektrikli otomobillerden sonra şarj edilebilir hibrit otomobillere (Plug-in hybrid) de ÖTV indirimi getirilecek gibi görünüyor.
Yeni ÖTV Düzenlemesi ve Hibrit Otomobiller
Bu teklife göre, karbondioksit emisyonu 25 gramın altında olup, elektrikli menzili 70 km ve üstünde olan şarj edilebilir hibrit araçların ÖTV oranları şu şekilde olacak:
- Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen, ÖTV matrahı 1.350.000 TL’yi aşmayanlar: %30 ÖTV,
- Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen, ÖTV matrahı 1.350.000 TL’yi aşanlar: %60 ÖTV,
- Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçen fakat 1800 cm³’ü geçmeyenlerden ÖTV matrahı 1.350.000 TL’yi aşmayanlar: %70 ÖTV.
Mevcut Üretim ve Yeni Yatırımlar
Bu kanunun, olası yeni yatırımlara cazip alan açmak için hazırlandığı söyleniyor, ancak Türkiye’de mevcut üretim yapan firmaları kapsamıyor. Çinli firmalara gelen vergi avantajının ardından gelen bu haber Türkiye’de yatırım yapacak firmalara yönelik bir avantaj sağlıyor gibi görünüyor. Ancak hali hazırda üretim yapan ve yatırımını geçtiğimiz yıllarda tamamlayan firmalardan Toyota’nın bu düzenlemeden faydalanması şimdilik zor görünüyor.
Toyota’nın Durumu
Örneğin, Toyota geçen sene Türkiye’de ilk şarj edilebilir hibrit modeli olan yeni C-HR’ı üretmeye başladı. Ancak bu model, 2 litrelik motoru nedeniyle zaten Türkiye’de yüksek ÖTV’den dolayı satılamıyordu. Şimdi de ne yazık ki yeni yasa kapsamına giremiyor. Toyota’nın mevcut modelinde yüksek motor haciminden dolayı bu düzenlemeden faydalanması zor.
Yatırımcıların Unutulmaması Gerekiyor
Yeni gelecek yatırımlara cazip alan açmak elbette önemli, ancak uzun yıllardır Türkiye’de yatırım yapan firmalar da göz ardı edilmemeli. Uzun yıllardır ülkemizde yatırım ve istihdam sağlayan firmalara yönelik düzenlenmelerinde yapılması oldukça önemli.
ÖTV Düzenlemesinin Yeniden Ele Alınması Şart
Sonuç olarak, mevcut ÖTV düzenlemesinin baştan ele alınması gerekiyor. Sadece dar tanımlamalar üzerinden yapılan düzenlemeler, piyasada gerçek anlamda adil ve etkili bir değişim yaratmıyor. Türkiye’deki otomotiv sektörünün gelişimi için daha kapsayıcı ve esnek bir vergi politikası şart.
Hibrit ve Elektrikli Araçların Geleceği
Gelecekte, hibrit ve elektrikli araçların yaygınlaşması bekleniyor. Bu süreçte, üreticilerin desteklenmesi ve vergi politikalarının bu yönde geliştirilmesi, sektörün sürdürülebilir büyümesi için kritik öneme sahip. Sakarya’da üretilen ilk şarj edilebilir hibrit otomobilin destekten yararlanamaması, mevcut vergi düzenlemelerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini gösteriyor.
Zapyus Media sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.