Apple WatchÜrün İncelemeleri

Apple Watch SE 3 vs Apple Watch Series 11 — Türkiye Fiyatlarıyla Hangi Modeli Almalı?

Akıllı saat dünyasında en çok tercih edilen modellerin başında Apple Watch ailesi geliyor. Her yeni nesilde Apple, hem giriş seviyesinde hem de daha profesyonel kullanıcıları hedefleyen modellerle karşımıza çıkıyor. 2025 itibarıyla raflarda iki model özellikle dikkat çekiyor: Apple Watch SE 3 ve Apple Watch Series 11.

Peki hangisi daha mantıklı? Türkiye fiyatları ne durumda? Sağlık özellikleri, pil ömrü, ekran kalitesi gibi detaylarda ne farklar var? Bu yazıda iki modeli samimi bir dille, karşılaştırmalı tablolarla ve günlük kullanım senaryolarına odaklanarak anlatacağım.

Amacım teknik jargonla boğmak değil, sana rehber olacak sade ama detaylı bir inceleme sunmak. Yazının sonunda, hangi kullanıcı tipine hangi modelin uygun olduğunu net şekilde görebileceksin.

Türkiye Fiyatları: İlk Karar Noktası

Türkiye’de elektronik fiyatlarının en büyük belirleyicisi ne yazık ki kur ve vergiler. Bu yüzden fiyat farkı birçok kullanıcı için en kritik tercih sebebi oluyor.

Şu an Apple’ın resmi sitesinde gördüğümüz başlangıç fiyatları şöyle:

ModelBoyutTürkiye Başlangıç Fiyatı
Apple Watch SE 340 mm (GPS)13.999 TL
Apple Watch SE 344 mm (GPS)15.499 TL
Apple Watch Series 1142 mm (GPS)21.999 TL
Apple Watch Series 1146 mm (GPS)23.499 TL

Burada hemen göze çarpan şey, SE 3 ile Series 11 arasında en az 8.000 TL’lik fiyat farkı olması. Yani aslında bu yazıyı okurken kendine şu soruyu sorabilirsin:

“Benim için EKG, kanda oksijen ölçümü (SpO₂), daha parlak ekran ve biraz daha uzun pil ömrü bu farkı vermeye değer mi?”

Tasarım ve Boyut Farkları

Apple Watch tasarımı yıllar içinde çok büyük değişiklik göstermese de her nesilde küçük detaylarla iyileşiyor.

• Apple Watch SE 3, 40 mm ve 44 mm boyutlarında geliyor. Kasa alüminyum ve oldukça hafif.
  • Apple Watch Series 11, 42 mm ve 46 mm seçenekleri sunuyor. Yani ekran biraz daha büyük. Ayrıca alüminyumun yanında titanyum kasa seçeneği de var. Titanyum, çizilmelere ve darbelere karşı daha dayanıklı.

Eğer küçük bileğe sahipsen SE 3’ün 40 mm seçeneği daha rahat olabilir. Büyük bileğe sahipsen ya da “benim için ekran ne kadar büyük olursa o kadar iyi” diyorsan 46 mm Series 11 daha cazip.

Ekran: Parlaklık Farkı Büyük

İki modelin en net farklarından biri ekranda ortaya çıkıyor.

• SE 3 ekran parlaklığı: 1000 nits
  • Series 11 ekran parlaklığı: 2000 nits

Bu ne anlama geliyor?

Güneşli bir yaz gününde, özellikle dış mekanda spor yaparken saatin ekranını görmek istiyorsan Series 11 çok daha avantajlı. SE 3’te de Always-On Retina ekran var ve günlük kullanımda gayet yeterli, ama güneşin tepede olduğu saatlerde Series 11’in farkı hissedilir.

Sağlık Özellikleri: SE 3’te Bazı Eksikler Var

Apple Watch’ların en çok tercih edilme sebebi artık sadece bildirim almak değil; sağlık takibi. İşte burada iki model arasında kritik farklar var.

SE 3’ün sundukları:

• Kalp atış hızı ölçümü
  • Uyku takibi ve uyku apnesi bildirimleri
  • Sıcaklık sensörü (özellikle kadın sağlığı için değerli)
  • Düzensiz ritim bildirimleri

Series 11’in ek olarak sundukları:

• EKG (Elektrokardiyogram) uygulaması
  • SpO₂ (Kanda oksijen seviyesi) ölçümü
  • Daha gelişmiş sağlık algoritmaları (örneğin hipertansiyon bildirimleri)

Eğer “ben zaten kalp rahatsızlığım yok, nefes darlığı gibi durumlar yaşamıyorum, bana temel sağlık özellikleri yeter” diyorsan SE 3 seni fazlasıyla tatmin eder.

Ama “benim için sağlık verisi önemli, ailemde kalp hastalığı var” diyorsan Series 11’in bu ekstra sensörleri değerli olabilir.

Pil Ömrü ve Şarj Hızı

Pil ömrü, akıllı saatlerde kullanıcıların en çok eleştirdiği noktalardan biri. Apple her yeni nesilde bu konuda ufak iyileştirmeler yapıyor.

• SE 3: Tek şarjla 18 saate kadar kullanım. Hızlı şarj desteğiyle yaklaşık 45 dakikada %80 doluyor.
  • Series 11: Tek şarjla 24 saate kadar kullanım. Daha hızlı şarj ile 30 dakikada %80 seviyesine ulaşabiliyor.

Gerçek hayatta ne demek?

Eğer SE 3 kullanıyorsan her gün şarj etmeyi alışkanlık haline getirmelisin. Series 11 ise biraz daha esnek: örneğin sabah şarjı unutsan, akşam hızlı şarjla günü kurtarma ihtimalin daha yüksek.

Performans: Aynı Çip, Farklı Deneyim

Her iki model de Apple’ın yeni nesil S10 çipi ile geliyor. Yani uygulama açılış hızları, arayüz akıcılığı ve watchOS 26 ile gelen yeni özellikler açısından SE 3 ile Series 11 arasında neredeyse hiçbir fark yok.

Bu da güzel bir haber: Daha ucuz olan SE 3’ü alırsan performans açısından kendini eksik hissetmeyeceksin.

Fark nerede ortaya çıkıyor? Sensörler, ekran parlaklığı ve pil optimizasyonunda.

Dayanıklılık: Malzeme Seçimi Önemli

• SE 3: %100 geri dönüştürülmüş alüminyum kasa, Ion-X cam. Hafif, şık ama çizilmelere karşı orta seviyede koruma.
  • Series 11: Alüminyum veya titanyum. Titanyum modelinde safir cam kullanılıyor; yani çizilmelere karşı çok daha dayanıklı.

Eğer “ben saati çok dikkatli kullanırım, zaten çoğunlukla ofisteyim” diyorsan SE 3 işini görecektir.

Ama “ben sporcuyum, saati sahada, doğada, denizde kullanacağım” diyorsan Series 11’in titanyum kasası uzun vadede daha iyi yatırım olur.

Bağlantı Özellikleri

Her iki model de GPS ve GPS + Cellular seçenekleriyle geliyor. Türkiye’de Cellular modelini almak için ayrıca operatör desteği ve eSIM uyumluluğunu kontrol etmen gerekiyor.

Series 11’de ayrıca Ultra Wideband (UWB) teknolojisi mevcut. Bu sayede iPhone veya AirTag gibi cihazlarla konum tabanlı daha hassas etkileşim sağlıyor. Günlük hayatta belki çok sık kullanılmayacak ama geleceğe dönük bir yatırım olabilir.

Kullanıcı Profillerine Göre Öneri

1. Öğrenci veya genç kullanıcı

• Öncelik: Bildirimler, adım sayar, uyku takibi, uygun fiyat
  • Öneri: Apple Watch SE 3

2. Sağlık verilerini önemseyen orta yaş kullanıcı

• Öncelik: Kalp sağlığı, EKG, oksijen takibi, daha uzun pil
  • Öneri: Apple Watch Series 11

3. Sporcu veya dış mekan kullanıcısı

• Öncelik: Parlak ekran, dayanıklı kasa, hızlı şarj
  • Öneri: Apple Watch Series 11

4. İlk kez akıllı saat alacak kullanıcı

• Öncelik: Fiyat/performans, temel özellikler
  • Öneri: Apple Watch SE 3

GPS mi, GPS + Cellular mı?

• GPS modeli: Daha uygun fiyatlı. Telefonsuz dışarı çıkmıyorsan bu model fazlasıyla yeterli.
  • GPS + Cellular modeli: Telefonsuz koşuya çıkmayı, saatin üzerinden arama yapmayı seviyorsan tercih edebilirsin. Ama Türkiye’de operatörlerin eSIM paketlerini ayrıca incelemek gerek; çünkü her zaman pratik olmayabiliyor.

Hangi Modeli Nereden Almalı?

• Apple Türkiye mağazası: Resmi fiyat, garanti ve stok takibi için en güvenilir adres.
  • Yetkili satıcılar (Teknosa, MediaMarkt, Hepsiburada, Amazon Türkiye): Kampanya dönemlerinde daha uygun fiyatlar yakalayabilirsin.
  • İkinci el / takas kampanyaları: Eski Apple Watch’un varsa, yeni modelde indirim fırsatı sunan mağazaları takip et.

Hangi Model Daha Mantıklı?

• Eğer bütçe senin için en önemli kriterse ve “benim için bildirimler, temel sağlık takibi, uyku ölçümü yeter” diyorsan Apple Watch SE 3 en mantıklı seçim. 13.999 TL’lik başlangıç fiyatı, Apple Watch dünyasına giriş için harika bir fırsat.
  • Eğer “ben sağlığımı ciddiye alıyorum, EKG ve SpO₂ ölçümü isterim, güneş altında daha parlak ekran lazım, biraz daha pil avantajı önemli” diyorsan Apple Watch Series 11’i tercih et. 21.999 TL başlangıç fiyatıyla pahalı ama sunduğu ek özellikler bazı kullanıcılar için hayat kurtarıcı olabilir.

Sık Sorulan Sorular

1. Apple Watch SE 3 ile Series 11 performans farkı var mı?

Hayır. İkisi de S10 çipli, günlük kullanımda hız açısından fark hissetmezsin.

2. SE 3’te EKG var mı?

Yok. EKG ve SpO₂ sadece Series 11’de bulunuyor.

3. Series 11 gerçekten 24 saat gidiyor mu?

Apple’ın verilerine göre evet, normal kullanımda 24 saate kadar çıkıyor. SE 3 ise 18 saat civarında.

4. Cellular modeli Türkiye’de çalışıyor mu?

Evet, ama eSIM uyumluluğu için operatöründen destek alman gerekiyor.

Kaynaklar

• Apple Türkiye Resmi Sitesi: Apple Watch SE 3 ve Series 11 ürün sayfaları
  • Teknosa & Hepsiburada ürün listeleri
  • Apple Watch lansman haberleri (2025)
  • Apple destek dokümanları (pil ömrü, sağlık sensörleri)

zapyus

Part time blogger, Skoda sever, teknoloji ilgilisi, baba, yurttaş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu