Kiralama Şirketlerinden Satışa Sunalan 1.6 TDI Skoda Scala Almak Mantıklı mı?
Filodan Satışa Sunulan Skoda Scala
2020 yılında ülkemizde tartışmalı bir şekilde satışa sunulan Skoda Scala, filo satışlarıyla o dönemde gündem olmuştu.
Covid-19 Pandemisinin tam ortasında otomobil piyasasında artan talep ve çip krizinin yaşandığı bir dönemde henüz perakende satıştan önce filo satışlarının yapılması epey konuşulmuştu.
Filolar bu arabalar bir süre kullandıktan sonra yenilemek amacıyla elinden çıkarmaya ve ürünlerini yenilemeye başlarlar.
Skoda Scala’da bu yenilemeden nasibini almış olacak ki. Sarı sitede bolca 2020 Model 1.6 dizel otomatik ( DSG) Premium Skoda Scala bulunmaktadır.
Bu yazımda artık üretimde olmayan Skoda Scala’nın 1.6 hacmindeki dizel versiyonu alınır mı alınmaz mı? Mantıklı bir tercih olur mu? Artıları eksileri neler olur detaylarıyla anlatmaya çalışacağım.
Filodan Satışa Sunulan Skoda Scala Alınır mı?
Bu soruya peşinen hayır alınmaz veya evet alınır demek zor. Bütçeniz, tercihleriniz buna şekil verecektir.
Şirket aracı almanın avantajı ve dezavantajları vardır. Yüksek km yapmaları ve “nasıl kullanıldığını bilmemeniz” dezavantajlarıyken, satış fiyatı ve genellikle yetkili servis bakımlı olmaları ve aracın geçmişini servis kayıtlarıyla görüyor olmanız avantajı olabilir.
Skoda Scala’da şirketler tarafından tercih edilen modellerin başından geliyor. 467 litrelik bagaj hacmi, DSG şanzımana sahip olması ve kendini kanıtlamış ikonik 1.6 dizel motorlarıyla hem performanslı hem de ekonomik yakıt tüketimiyle öne çıkan bir araç.
Yüksek kilometre yapmış aracı tercih eder misiniz bilmem ama fiyatı uygun tutulmuş, geçmişi temiz, fiyatı makul modeli yüksek araç neden alınmasın.
Gelin bir kaç karşılaştırma yapalım. Karşılaştırma yaparken esas alacağımız kriter; yaşı, kilometresi, segmenti, şanzıman tipi (Skoda Scala’nın manuel versiyonu olmadığı için) olacak, fiyatları ise sarı siteden alacağız.
2020 model Skoda Scala 1.6 TDI Premium fiyatları 699.000 ₺ ile 1.275.000₺ arasında değişiyor. Tahmin edeceğiniz gibi düşük fiyata sahip modeller genellikle şirket aracı olarak kullanılmış arabalar.
Kilometrelere göre baktığımızda ise en düşük kilometreli araç 2020 model araç 7400(bu arada en pahalı araç bu değil) kilometrede, en yüksek kilometreli araç ise yine 2020 model araç 254.000 km’de.
Fiyat ve kilometre kontrolümüzü yaptıktan sonra gelelim. Hangi araçla mukayese edeceğimize. Skoda Scala ile Golf 7’yi mukayese edeceğiz.
Burada bir parantez açıp neden Golf 7’yi seçtiğime gelelim. Bunu şu şekilde açıklamak istiyorum; Golf 7’nin eski kullanıcısıyım, hakkında yeteri kadar bilgi sahibiyim, kullandığım en iyi arabalardan biriydi. Türkiye’de her zaman bir ismi ve ikinci el piyasası bulunan bir araçtır. Bu arabayı seçmemdeki sebep yaşlansa da fiyatlarının diğer araçlar kadar düşmemesi.
Burada amacım Golf 7’yi kötülemek değildir. Sadece benzer klasmanlarda araçların fiyatlarını karşılaştıracağız. Bu araç için oldukça iyi bir şey tabiki. Ancak yazının sonunda hangi modeli almanız için vaktiniz olacak. Şimdi karşılaştırmamıza geri dönelim.
Golf 7’de ise yine dizel otomatik seçenekleri inceleyelim;
2013-2020 yılları arasında makyajlı kasasıyla birlikte satılan Golf 7’nin fiyatları 607.500₺ (2013 model) ile 1.680.000₺(2017 model) arasında değişiyor. Ortalama fiyatlar ise comfortline modellerde ortalama 1.1000.000₺ Highline modellerde ise 1.300.000-1.500.000₺ arasında değişiyor.
Bildiğiniz gibi VW Golf 2021 yılında ülkemizde yeni kasasıyla Golf 8 ile satılmaya başlandı. Eski kasa tipi değişti ve tamamen yenilendi. Hatta geçtiğimiz günlerde makyajlı versiyonu bile tanıtıldı. İlgili yazıma da göz atabilirsiniz.
Skoda Scala ise 2020 yılında ülkemize geldi önümüzdeki aylarda o da makyaj operasyonundan geçerek yenilecek.
Eski bir Golf 7, yeni Skoda Scala kullanıcısı olarak itiraf etmeliyim ki Golf 7 oldukça iyi bir arabaydı. Ses yalıtımı, konforu optimum bir arabaydı.
Ancak benim kullandığım araç comfortline donanım paketine sahip bir araç olduğu için günümüz teknolojilerinden biraz yoksundu. Skoda ise konfor anlamında Golfün bir tık uzağında kalsada daha modern bir görünüme sahip. Hala sıfır olarak satılabilen bir araba olmasından dolayı benim için bir tık daha önde olduğunu söyleyebilirim.
Aynı motorlara ve donanım özelliklerine sahip benzer kilometrede araçlardan birini seçecek olsaydım ben Skoda Scaladan yana oyumu kullanırdım.
Çünkü; 150.000 kilometrelerde bir iki aracı ele alırsak ben daha yeni olanı tercih ederdim. Burada seçim sizin Golf 7’nin Skoda Scaladan iyi olduğu, Skoda Scala’nın Golf 7’den iyi olduğu noktalar var.
Filodan çıkarılmış araçlarda ise fiyatına göre; hasar, motor-şanzıman, kozmetik durumu gibi arabanın genel durumunun iyi olması ve modeli yüksek araç tercih edilebilir.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz. Yorumlarınızla katkıda bulunabilirsiniz.