Skoda

Skoda Şanzımanlarının Yıllara Göre Değişimi

Skoda’nın şanzımanlarını ürettiği Çekya’nın Vrchlabí kentinde bulunan fabrikasında geçmişten günümüze bir çok şanzıman modeli üretildi. Günümüzde hali hazırda DSG şanzımanlarında üretildiği bu tesis, Skoda Müzesine eşsiz tasarımlarla üretilen şanzımanları da eklemiş vaziyette. 
Bu yazımızda Skoda’nın geçmişten günümüze kullandığı vites kolları ve Şanzımanlara yakından bakacağız.

ŠKODA Müzesi’nin eski model arabalarında kullandığı şanzımanlara ve günümüzde kullanılan şanzımanlara bir göz atalım:  

Laurin ve Klement VOITURETTE A (1906)

1906 L&K Voiturette A gibi ilk araçlarda vites kolu, el freni koluyla birlikte (direksiyon simidinden oldukça uzakta) sürücünün sağ tarafındaydı. Arabada bulunan şanızman üç ileri ve bir geri vitese sahipti. Sürücünün sağ tarafında bulunan şanzıman bir mandalla yerine sabitlenmişti. 

Laurin ve Klement SG (1913)

Otomobillerde yapılan iyileştirmeler neticesinde araçlar artık bir kabine kavuşmuştu. Ancak  iç hacimleri oldukça dardı. Vites kolu ve şanzımana yeterli alan bulunmuyordu. Yukarıdaki resimdeki gibi Laurin & Klement SG’de görüldüğü gibi çözümü dışarı takmakta bulmuşlardı. 

Laurin ve Klement Skoda 110 (1929)

1920’lerde otomobillerin iç mekânlarının daha cömert boyutlara ulaşmasıyla vites kolu içeriye yerleştirildi. O zamanlar Çekoslovakya’da trafik soldan akıyordu, yani arabalar sağdan direksiyonluydu ve vites kolu içeri alınarak ortaya yerleştirildi. 

Skoda Popular Monte Carlo (1937)

1930’ların çoğu otomobili – örneğin resimdeki 1937 model ŠKODA POPÜLER MONTE CARLO coupé gibi – üç vitesli şanzımana sahipti. Bununla birlikte, lüks otomobiller genellikle dört vitesli şanzımanlarla donatılıyordu. İlk defa vites değiştirme şemaları bu dönemde viteslerde görünmeye başladı. Bu modelin ortaya çıkmasında ise Skoda’nın Monte Carlo rallisinde kazandığı başarılar olduğunu da ekleyelim. Merak edenler için ilgili yazıya göz atabilirsiniz.

Skoda Octavia (1960)

Otomobil geliştiricileri ve tasarımcıların yolcu konforunu artırma çabalarının etkisiyle vites kolu, 1960 Skoda Octavia’da olduğu gibi yerden direksiyon kolonuna taşındı; vites kolunun yerini değiştirmek, iki ayrı ön koltuğun bir ön koltuk gibi değişmesini kıldı. Otomobiller artık bir yerden bir yere götüren araçlar değil konforlu yolculuklar sunan yaşam alanlarına dönüşmeye başladılar. 

Skoda 1000 MB (1966)

Ancak Skoda’nın vites kolunu direksiyona yakın yerde konumlandırması uzun sürmedi. Vites kutusu tekrardan aşağı tafara ortaya konumlandırıldı. 1966 model Skoda 1000 MB’de görüldüğü şekilde tekrardan ortaya alındı. 


Skoda 125L (1989)

ŠKODA 105/120/130 serisi modeller vites değiştirme konusunda devrim niteliğindeydi. Sert plastikten yapılmış eski yuvarlak vites kolu topuzu yavaş yavaş PUR köpükten yapılmış daha yumuşak bir topuzla değiştirildi ve vites değiştirme şeması vitesin üstüne bir arkasına eklendi. 1985 yılında ŠKODA 130, beş vitesli şanzımana sahip ilk ŠKODA oldu.

Skoda Octavia (1996)

1990’ların ikinci yarısıyla birlikte Skoda’nın VW grubuna katılmasıyla artık Skoda modelleri DSG şanzıman ile kombilendi. Dört ileri şanzımana sahip Skoda Octavia Skodanın ilk otomotik şanzımana sahip modeli olarak adını tarihe yazdırmayı başardı.  

Skoda Karoq (2018)

Günümüzde üretilen ŠKODA’lar müşterilerine beş veya altı ileri manuel şanzıman ve altı veya yedi ileri otomatik sistem seçenekleri sunuyor. Bu vites kutularından bazıları ŠKODA tarafından Mladá Boleslav ve Vrchlabí tesislerinde üretilmektedir. DQ 200 dişli kutuları mevcut teknolojik bilginin zirvesi olarak kabul edilir. 352 bileşenden oluşan bu şanzımanlarda iki kavrama bulunur ve milisaniyeler içinde vites değiştirebilirler.

DSG Şanzımanlar Nerede Üretiliyor? 

VW Group bünyesinde bulunan araçların şanzıman ihtiyacını karşılamak için; Almanya, Çin ve Çekya’da bulunan şanzıman üretim tesislerinde üretimler gerçekleştirilmektedir. Öncesinde sadece Almanya Kassel’de bulunan VW fabrikasında üretim gerçekleştirilirken günümüzde Çin’in de dahil olduğu farklı ülkelerde üretimler sürmektedir. 

Kaynak
Kaynak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün