Otomotiv Haberleri
Trend

GSR II Nedir? 7 Temmuzda Yürürlüğe Giriyor.

2020 yılında Avrupa Birliğinin aldığı karara imza atan ülkeler arasında Türkiye’de bulunuyor. GSR II regülasyonu denen bu kararlar otomobil piyasasında ne gibi yenilik ve değişimler getirecek gelin yakından bakalım.

Güvenlik Standartları GSR II ile Araçlar Daha Güvenli Olacak!

Avrupa Birliği, araç üreticilerinin standart güvenlik özelliklerine sahip ve daha güvenli araçlar yapması konusunda geçtiğimiz yıllarda bir yönetmelik çıkarttı. “Benim belirlediğimin dışında araç üretilmesin” dedi ve fermanı yayınladı. 2019 yılında çıkan bu yönetmelikle birlikte eski yönetmelik yürürlükten kaldırılmış ve bahse konu yönetmelik devreye girmişti.

GSR II Regülasyonu Nedir?

GSR II(General Safety Regulation), köklü bir değişiklikle araçların daha güvenli olmasını sağlayacak, standart güvenlik donanım paketlerini ekleyerek üretim yapmaları yönünde yapılmış düzenlemelerin tümünü ele alan güncellemedir.

Bu güncellemeyle birlikte bir çok araç üreticisi bu standartlara uyacağını bildirmiş ve hazırlıklarını yapmaya başlamıştır. Bu yönetmeliğe uygun üretilen araçlar 7 Temmuzdan sonra tescil alabilecekken, uygun olmayanlara gerekli izin ve tesciller verilmeyecek.

Güvenli Arabalara Erişim Kolaylaşacak

Teknoloji ve otomotiv sektöründeki ilerlemeden nasibini alan donanımların başında hiç şüphesiz güvenlik ve sürüş asistanları geliyor. Günümüzde bir çok araba firması bu teknolojileri üst donanım veya premium modellerinde kullansa da Avrupa Birliği GSR II regülasyonu ile birlikte bu güvenlik donanımlarının standart hale getirilmesini istiyor.

Tüketicilerin daha güvenli araçlara binmesi bu yolla elbette kolaylaşacaktır. Üreticiler ise bu donanımların standart hale gelmesinin otomobil üretim maliyetlerini artıracağını belirtseler de buna yönelik adımları atmakta geç kalmış sayılmazlar. Otomobil üreticilerinin katlanması gereken maliyete ilişkin bilgiler yazının ilerleyen bölümünde yer almaktadır.

Türkiye’de Otomobil Bayileri Kısmen Tedirgin

Türkiye’de ise otomobil piyasasında bu kararlara karşı çeşitli itirazlar da gelmeye başladı. Distribütörler ellerinde bulunan stokların 7 temmuza kadar bitmemesi durumunda ne yapacaklarına dair henüz bir karar vermiş değiller.

Yani ellerinde bulunan ve henüz satılmamış araçları 7 temmuza kadar satamamaları durumunda bu araçları ne yapacaklarına dair herhangi bir yol haritası belirlenmiş değil. 7 temmuza kadar GSR II regülasyonunu karşılamayan araçlardan belirli sayıda aracın tescil edilmesine izin verilecek. Buna göre bir önceki yılın satış rakamlarının %10’u kadar bir araç seri sonu tip onayı alabilecek.

GSR II Regülasyonlarına Uyulmazsa Cezası Nedir?

Avrupa Birliğinin GSR II regülasyonları olarak adlandırılan ve 7 Temmuzda yürürlüğe girmesi beklenen bu güvenlik özelliklerine uyulmaması durumunda %10 ÖTV cezası verilmesi gündemde. Bayiler erteleme beklentisi içinde olsalar da ertelemenin gelip gelmeyeceği şimdilik belirsiz.

Sosyal medyada takip ettiğim otomotiv gazeticilerinden bazıları araç bayilerinin ellerinde bulunan araçları kendi adlarına veya anlaşmalı yerlere tescil yapıp araçları 2. el olarak satabilecekleri konuşuluyor. Ancak bu durumda da önlerine 6000 km veya 6 ay satamama kuralı önlerine çıkacaktır.

Bu yüzden olacak ki bir çok otomobil markası Mayıs ayı ile birlikte sıfır faiz kampanyalarının yanında bir çok model de indirime gitmeye karar verdi. Tüketicilerin lehine olan bu durumu memnuniyetle karşılamak gerekiyor. Çünkü yaz aylarına girmeden ve Kurban Bayramı öncesinde bu şekilde bir kampanya yapılması otomobil piyasasında görmediğimiz bir tabloydu.

GSR II Kapsamında olan Güvenlik Donanımları Neler?

1. Acil Durum Frenleme Asistanı (Front Assist)

2. Sürücü Yorgunluk Algılama Sistemi

3. Alkol Kilidi Hazırlığı

4. Kaza Veri Kaydedicisi

5. Ani Frenleme Durumunda Otomatik Yanan Flaşörler

6. Yaya Koruması İçin Safety Glass Özellikli Ön Cam

7. Akıllı Hız Yardımı ve Trafik İşareti Algılama Sistemi

8. Şerit Takip Asistanı (Lane Assist)

9. Geri Görüş Kamerası veya Arka Park Mesafe Sensörü

10. Kör Nokta Uyarıları ve Lastik Basıncı İzleme Sistemleri

Yukarıda sayılan güvenlik donanımları artık araçlarda standart olarak sunulması gereken donanımlar. Sayılan donanımların olmaması durumunda araçlar tescil alamayacak. İkinci el de ise bu donanımlar tabi ki zorunlu olmayacak. Bu güvenlik donanımlarının özelliklerini incelemek isterseniz aşağıda ki yazımıza da göz atabilirsiniz:

Araç Maliyetleri Ne Kadar Artabilir?

GSR II regülasyonu hiç şüphesiz araç üretim maliyetlerini etkileyecektir. Buna ilişkin Twetter hesabımdan yaptığım paylaşımın altına Usta otomotiv gazetecisi Halit Bolkan’ın verdiği cevapla aydınlanmış olduk.

Halit Bolkan, 1500-1800 Euro arasında bir maliyet artışına hazır olmamızı belirtiyor ancak nihayi tabloyu 7 Temmuz la birlikte göreceğiz. Güvenlik donanımlarının artmasıyla maliyetlerle birlikte artacak başka bir husus ise KDV ve ÖTV. Araç fiyatlarına bağlı olarak artan oranda artan vergiler araç fiyatlarını artırmaktadır.

Güvenlik özelliklerinin araca eklenmesi durumunda bu donanımlardan da ek vergi alınmaktadır. Tüketiciler olarak güvenlik donanımlarından vergi alınmaması konusunda belki de biraz daha ısrarcı olmalıyız.

Siz bu regülasyon hakkında ne düşünüyorsunuz? Güvenlik donanımlarının standart hale gelmesi fiyatları nasıl etkiler? düşüncelerinizi yorumlarda belirtin.

Forumumuza Katılın: link

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün