Yeni Düzenleme Geliyor! Emlak ve Otomotiv Sektörlerinde İlan Dolandırıcılığına Son!
Emlak ve Otomotivde İlan Dolandırıcılığına Son Veriliyor
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül itibarıyla emlak satış sitelerinde ‘doğrulanmış ilan’ dönemine geçileceğini belirterek, “Bu sayede ilan sitelerindeki ilanların hiçbiri tüketiciyi aldatamayacak” dedi. Ayrıca, Çin’den gelen mikro ithalatla ilgili yeni tedbirlerin de yakında açıklanacağını vurguladı.
Emlak ve Otomotiv Piyasasına Yeni Düzenleme Geliyor
Dünya Gazetesinin haberine göre; 15 Eylül’de yürürlüğe girecek olan düzenleme ile emlak satış sitelerindeki ilanlar artık doğrulanmış olacak. Böylece tüketiciyi aldatmaya yönelik ilanlar engellenecek. Ayrıca, eylül ayının sonunda benzer bir uygulama otomotiv sektöründe de başlayacak.
Emlak ve Otomotiv İlanlarında Yeni Dönem
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, yeni düzenlemelerin detaylarını paylaşarak, “Konut satışı yapacak kişi, e-devlet üzerinden gayrimenkulünü seçerek emlakçıyı yetkilendirecek. Yetkilendirilmiş emlakçılar, bu satışlara aracılık edecekler” dedi. Bu yeni düzenlemeyle birlikte, ev sahipleri yalnızca birinci derece akrabalarına ait konutlar için emlakçı yetkilendiremeyecekler.
Sahte İlanlar ve Fiyat Manipülasyonuna Son
15 Eylül’de yürürlüğe girecek olan uygulama, ilk etapta hibrit olarak uygulanacak. Yılbaşından itibaren ise tüm ilanlar doğrulanmış ilan olarak çıkmak zorunda kalacak. Bu sayede sahte ilanların önüne geçilerek internet üzerinden konut dolandırıcılığı ve fiyat manipülasyonu engellenecek.
Kiralarda Düşüş Bekleniyor
Ticaret Bakanı Bolat, bu düzenlemelerin kiraların düşmesine sebep olacağını belirterek, “Kirada olmayan daireler, sahte ilanlarla fiyatları şişiriliyordu. Biz bunun önüne geçerek gerçek ilanlarla piyasanın doğrulanmasını sağlayacağız” dedi. Otomotiv sektöründe de benzer düzenleme eylül ayı sonunda devreye girecek.
Fiyatlarda Denge ve Düşüş Başladı
Son 2-3 ayda fiyatların dengeye geldiğini belirten Bakan Bolat, “Fahiş artışların yaşanmadığı bir dönem geçiriyoruz. Dezenflasyon süreci hazirandan itibaren ekonomide ve piyasalarda etkisini gösteriyor. Dış ticarette bu tedbirleri etkili bir şekilde uyguluyoruz. Yerli ve milli üretimin arttığını, istihdamın arttığını görüyoruz. İstihdam rakamlarımız neredeyse 33 milyona ulaştı. İşsizlik oranımız yüzde 8,4’e geriledi” dedi.
Enflasyonu Düşürme Politikaları
Bakan Bolat, enflasyonu düşürme politikalarının somut sonuçlarının görülmeye başlandığını ifade ederek, kredi imkanlarının sıkılaşması ve daralmasıyla birlikte tüketimin kısmen azalmaya başladığını belirtti. Bu da fiyat artırma eğilimini törpülemekte. Enflasyon düştükçe ihracata yönelişin de artacağını söyledi.
Orta Vadeli Program ve Ekonomik Gelişmeler
Geçen yıl eylül ayında açıklanan Orta Vadeli Program’ın (OVP) yıldönümünün yaklaştığını hatırlatan Ticaret Bakanı Bolat, “OVP’de şu ana kadar bir güncelleme yapılmadı. 11 ay hedefe sadık kaldık. Dünya mal ihracatı yüzde 5 azaldı, dünya ticareti yüzde 1.2 azaldı, dünya hizmet ihracatı yüzde 10 arttı. 2024’ün 7 ayı geride kaldı, dünya ekonomisinde beklenen sıçrama henüz görülmedi. Buna rağmen temmuz ayı itibarıyla 261,5 milyar dolar ihracatı yakalamamız aslında olumlu bir gelişme” değerlendirmesinde bulundu.
İhracatçıların Finansmana Erişimi
İhracatçıların finansmana erişimi konusundaki şikayetlere değinen Bakan Ömer Bolat, “Görevimiz, ihracatçılarımızın rahatlaması için girdi maliyetlerinin düşmesi ve gerekli destek programlarını hazırlayarak ihracatçılarımızın yanında yer almak” dedi. Enflasyonun yüzde 50 ve altına düştüğünde kredi maliyetlerinde de düşüşlerin görüleceğini belirtti.
Yerli Sanayinin Korunması
Pandemi ve 6 Şubat depremlerinin etkisiyle ihtiyaçlar doğrultusunda yıllık ithalatın 376 milyar dolara kadar çıktığını anlatan Bakan Bolat, “İthalatı geçen yıl 362 milyar dolara indirmeyi başardık. Yerli ve milli sanayinin dampingli eylemlerden korunması için yasal tedbirler aldık. Bu tedbirlerin somut sonuçlarını da görüyoruz, yıllıklandırılmış ithalat 343 milyar dolara kadar geriledi” dedi.
Döviz Politikası ve Yeni Yatırımlar
İhracatçıların döviz politikası konusundaki eleştirilerine cevap veren Bolat, “Hükümetimizin sabit bir kur politikası yok. Döviz rezervimiz yeterli, ancak girdi maliyetlerinin artışına karşın döviz kuru önemli bir enstrüman” dedi. Ayrıca, Çinli firmalarla yeni yatırımlar konusunda görüşmelerin devam ettiğini vurguladı.
Mikro İthalata Karşı Yeni Tedbirler
Çin menşeili e-ticaret sitelerinden yapılan mikro ithalata karşı gerekli tedbirlerin alındığını açıklayan Bakan Bolat, bu tedbirlerin yakında duyurulacağını bildirdi. KOBİ’lerin üretimde kalması ve istihdamlarının artması için gerekli adımların atıldığını ifade etti.