Blog

Skiplagging Nedir? Ucuz Uçak Bileti Bulma Sanatı

Uçak bileti fiyatları, seyahat planları yapan herkes için önemli bir faktördür. Bu nedenle, yolcular alternatif yöntemleri keşfetmeye başlamıştır. Bunlardan biri de “Skiplagging” olarak adlandırılan, cazip ancak tartışmalı bir uçak bileti satın alma stratejisidir. 

Bu yöntem, havayolu şirketlerinin fiyatlandırma sistemini atlatmaya çalışan bir yaklaşımdır. Ancak, beraberinde etik, hukuki sorunları da beraberinde getirir.

Skiplagging Nedir?

Skiplagging, Türkçeye “gizli şehir bileti” veya “atlama” olarak da adlandırılır. Temel mantığı, seyahat etmek istediğiniz “A noktasından” başlayan ve “B noktasına” giden bir uçuş rezervasyonu yapmaktır. Ancak gerçek isteğiniz “B noktası” değil, asıl gitmek istediğiniz yer “C noktası”dır.

Bu noktada, “B noktasında” uçaktan inip, son bağlantılı uçuşunuza binmeden yolculuğunuzu sonlandırırsınız. Örneğin; Antalya’dan İstanbul’a gitmek istiyorsunuz. Ancak farkettiniz ki; Antalya-İstanbul- Ankara uçuşu daha ucuz. Ankara’ya uçak bileti alıyorsunuz. Aktarma sırasında İstanbul’da inip evinize gidiyorsunuz. Ankara’ya tekrar havalanan uçakta ise koltuğunuz boş gidiyor. Sizde ucuza seyahat etmiş oluyorsunuz. En kısa tabiriyle budur. 

ucuz uçak bileti bulma sanatı skiplagging

Havayolu Şirketlerinin Tepkisi

Havayolu şirketleri, bu yönteme genellikle tepkili ve çoğu zaman yasal hükümlerle bu tür uygulamaları engellemeye çalışırlar. Taşıma sözleşmelerine veya kurallarına bu tür durumları yasaklayan maddeler eklemişlerdir. 

Bazı havayolları, atlamalı uçuş yapan yolcuların sadakat programlarından veya gelecekteki rezervasyonlardan men edilebileceğini açıkça belirtir. Yani kara listeye alınabilirsiniz. Bu stratejiyi kullanmak sadece ucuz biletten ibaret değil, aynı zamanda gelecekteki uçuş planlarınızı da riske atabilir.

Skiplagging’e havayolu şirketleri neden karşı çıkıyor? 

Skiplagging yolcular için masumane bir olay gibi gözükse de, bir durak önce inen yolculardan, havayolu şirketleri neden rahatsız oluyorlar? Bunun sebebi tamamen maliyet odaklıdır. 

Türkiye’de havayolu şirketleri uçuşlarının büyük bir bölümünü İstanbul aktarmalı yapmaktadır. Özellikle küçük şehirlerden küçük şehirlere yapılan uçuşlarda çoğu zaman İstanbul aktarmalı uçuşlar gerçekleşir. 

İstanbul’da dolmayan uçak diğer uçuşlarla birleştirilerek varış şehrine ulaşır. Ancak skiplagging yapan yolcular koltuk işgali yaptığı için havayolu şirketleri ara durak istasyonunda bilet satamazlar. 

Skiplagging’in Etiği

Skiplagging ile ilgili en tartışmalı konusu ise etik olup olmadığıdır. Yolculara uçak bileti maliyetlerini düşürme amacı taşıdığı için cazip görünebilir. 

Ancak, havayolu şirketlerinin gelir modelini bozmak ve haksız rekabete neden olmak gibi etik sorunları da beraberinde getirir. Havayolları, rotaları ve bilet fiyatlarını planlarken belirli bir sistem ve gelir modeli kullanırlar. Skiplagging, bu sistemleri zorlayabilir.

Skiplagging, ucuz uçak bileti arayışında olanlar için bir alternatif sunsa da, kullanımı özen ve bilinç gerektirir. Eğer bu yöntemi kullanmayı düşünüyorsanız, havayolu şirketlerinin politikalarını iyice anlamalı ve bu yöntemin getireceği riskleri göz önünde bulundurmalısınız. 

Alternatif olarak, uçak bileti fiyatlarını karşılaştıran ve zaman içindeki değişimleri takip eden uçak bileti arama motorları da kullanabilirsiniz. Unutmayın, ucuz bilet ararken etik ve yasal sınırları aşmamak her zaman önemlidir.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün