BlogBlogger, Web Sitesi İyileştirmeleri

WordPress mi? Blogger mı? Adsense için Hangisi İdeal?

Kendinize ait bir kişisel blog sitesi kurmak istediğinizde önünüzde sınırsız sayıda seçenek bulunur. Google’ın desteklediği tamamen ücretsiz Blogspot/Blogger, Wordpress veya diğer seçenekler.. Bende geçtiğimiz Temmuz ayında Blogger tabanlı bir site açtım ve yazılarımı yazmaya başladım. Amacım boş kaldıkça hobi amaçlı yazılar yazmaktı. Ancak zaman geçtikçe işi büyütmeye karar verdim. Bu yazımda neden Wordpress tabanlı bir web site kurmalısınız?, Wordpress’in, Blogger tabanlı web sitesinden artıları-eksileri nelerdir? Web sitenizden nasıl para kazanabilirsiniz? Bunlara ilişkin hiç bir web deneyimi olmayan biri olarak tecrübelerimden bahsedeceğim. Ben yaptıysam sizde yapabilirsiniz!

Benim gibi web tasarımı, SEO vb. gibi işlerden anlamayan biriyseniz bu yazı tam size göre. Hobi amaçlı açtığım bir siteden artık azda olsa para kazanmaya başladım. Hobilerinizden pasif gelir etmeniz kadar keyifli bir şey yok. Bunu nasıl başardığımı merak ediyorsanız gelin hiç web tasarım deneyimi olmayan birinden aşama aşama web sitesi nasıl kurulur size anlatayım.

WEB Dilinden ve Tasarımından Hiç Anlamıyorum Ücretsiz Site Kurabilir miyim?

Bu sorunun cevabı evet! Web tasarım veya Domain nedir?, Host nedir? gibi kavramlara uzaksanız. Yine de ücretsiz bir web sitesi kurabilirsiniz. Günümüzde bunu yapabileceğiniz bir çok platform vardır. Wordpress, Blogger(Blogspot) ve WİX altyapılarını kullanarak kendinize ait bir web sitesini kolaylıkla oluşturabilirsiniz. Ben bu seçenekler içinden Blogspot’u tercih ettim ve ilk Blog sitemi bu şekilde kurdum.

full frame shot of computer

Kurulum aşamalarından bu yazıda bahsetmeyeceğim. Buna ilişkin olarak internette oldukça fazla yazı ve video var. Ben daha çok web sitesi maceramdan bahsedeceğim.

Neden Blogger Tercih Ettim?

Blogger tercih etmemdeki temel motivasyon oldukça basit bir kullanıma sahip olması. 1-2 dakika içerisinde sitenizi oluşturabiliyorsunuz. Ayrıca herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Blogger’ın içinde bulunan hazır temalar ise hiç fena sayılmaz. Özelleştirme konusunda sorunlarla karşılaştığınızda ücretli temalar da size güzel seçenekler sunuyor. Blogger sitemde ben ücretli tema kullanmadım. Ücretsiz Gmag temasını tercih ettim ve oldukça işime yaradı. Tek sorunu adsense özelliğine sahip olmamasıydı. Buna ilişkin Adsense başlığı altında detaylıca değineceğim.

seo uyumlu blogger yazısı nasıl yazılır?

Blogger’ın Artıları Eksileri Neler?

Blogger tabanlı web sitelerinin artıları eksileri neler onlara da kısaca değinelim.

Artıları

  • Kolay kurulum
  • Basit arayüz
  • Domain ve host ücreti ödemeniz gerekmez
  • Ücretsizdir
  • Ücretli ve ücretsiz bir çok tema kullanabilirsiniz

Eksileri

  • Tasarım ve Özelleştirme konusunda yetersizdir.
  • Yavaş hosting hizmeti
  • İndekslenme sorunları

Artıları eksilerinden fazla gibi görünse de Blogger tabanlı web siteleriyle yapabilecekleriniz sınırlıdır. Bu nedenle yeni başlayanlar ve öğrenmeye açık olanlar bu sistemi kullanabilirler.

Blogger tabanlı web sitesi size; nelerin eksik olduğunu ve ihtiyacınız olan şeylerin neler olduğunu zaman içinde tecrübe etmenize olanak sağlar. Sabırlı olmalı ve öğrenmeye istekli olmanız gerekir. Örneğin; yazılarınızın index alması, SEO çalışması gibi konuları öğrenmenize yardımcı olur.

Blogger sitemi kurduktan sonra karşılaştığım zorluklardan birisi; temel düzeyde de olsa bilgi sahibi olmanız gereken belirli konuların olmasıydı. Çünkü internet artık en büyük denizlerden bile daha büyük. Bu denizde insanların sizi bir şekilde bulması gerekiyor.

Blogger’da Nasıl Başarılı Olabilirsiniz?

Blog sitelerinde edindiğim bir tecrübe varsa o da belirli konularda yazılar veya içerikler paylaşmanız gerektiğidir. Yani sizi diğer sitelerden ayıracak niş bir konu bulmanız gerekiyor. Örneğin; haber, teknoloji veya otomotiv alanında yazılar yazabilirsiniz ama sizi diğer sitelerden ayıracak bir özelliğinizin, konunuzun olması gerekir. Genel geçer konulardan ziyade belli konularda ve anahtar kelimelerde yazılar yazmalısınız. Büyük siteler zaten insanların istediklerini ilk sıralarda veriyorlar sizin ne gibi farkınız olacak bunu düşünmelisiniz?

Amacınızı Belirleyin

Tam bu noktada blog sitenizi ne amaçla kurduğunuzu düşünmeniz gerekiyor. Sitenizi belirli bir gruba ulaşmak için mi kurdunuz yoksa, sadece günlük olarak tutmak için mi? Aslında bende ilk başlarda bunun için kurmuştum. Eski sitemde kendi kendime makaleler yazıp sosyal medya hesaplarımdan paylaşıyordum. Bazı yazılarım sevildi ve çok okundu, bazıları ise hiç okunmadı. Bu tamamen sitenize gelen kullanıcılara ne sunduğunuzla alakalı.

Blogger Yazılarınız Görünmüyor mu?

Belirli bir süre sonra blog sitemden yazdığım yazıların Google tarafından görünmediğini anladığımda, Google’da görünmek için neler yapmam gerektiğini araştırdım ve Google Search Console ile tanıştım. Sitenizi görünür kılmak için belirli ayarların yapılması gerektiğini öğrendiğimde artık insanlar yazımın başlığını arattığında beni bulabileceklerini düşündüm. Öyle yazılar yazdım ki belki sadece benim bildiğim, Google’da aratsam sadece bir sonuç çıkacak yazılarım bir kaç hafta sonra index almasına rağmen kendi Google aramalarımda bulamıyordum.

wordpress vs blogger

Ancak yine de bloggerdan devam ettim. Bir süre sonra haftada bir kaç yazıya düşmüş olsam da alışkanlık haline gelen yazı yazma işini aylarca devam ettirdim. Tabi bir yandan da araştırmalarıma devam ediyor index almayan yazılarımı google search console’da kendim aratıp dizine eklemeye çalışıyordum.

Domain Olmadan Olmaz!

Bir süre sonra “Domain” kelimesinin ne kadar önemli bir şey olduğunu anladım. Domain olmadan arama motorları özellikle de Google sitenizi görmüyor. Saçma değil mi? Google tabanlı bir platformda yayınlanan yazılarınız Google tarafından görünmüyor. Bu arada diğer tarama motorları; Yandex ve Bing’de yazılarım görünüyordu.

Ocak 2024’de sadece bir domain alarak sitemi “www.zapyus.com” olarak değiştirdim. Aynı gün paylaştığım yazı 10 dakika sonra Google’da görünebiliyordu. Domain’in önemli olduğunu o an anlamıştım. Önceden blogspot.com uzantılı sitemde paylaştığım yazılar da bir kaç hafta içinde, yarısından fazlası Google’da indexlendi. Hal böyle olunca yavaş yavaş organik aramalarda siteme gelmeye başladı. Ancak sadece makale yazarak sitenizi daha görünür hale getirmek oldukça zor. Ya da çok niş ve önemli bir konu bulmanız gerekiyor.

Haber ve insanların okumak için aradığı içeriklere daha çok yoğunlaştım. Ben sitemin daha dinamik bir site olmasını istiyordum. Kendi yazılarımın haricinde birazda gündemle alakalı konulara da değinmek istedim. Sosyal medya paylaşımlarıyla da destekleyince günlük ziyaretçi sayım artmaya başladı. Ancak bu sefer sıralamalarda düşüş meydana gelince bunun sebeplerini araştırmaya başladım ve HOST kelimesinin, anlamının önemini anladım.

Host Neden Önemli?

Blogger tabanlı sitelerde sadece domain alarak web sitenizi görünür yapmanızda yeterli ancak rakiplerinizden daha yukarılarda görünmeniz için host öenmli bir parametre. Google sitenizin hızlı, kolay ulaşılabilir ve iyi bir deneyim sunmanız gerektiği belirtiyor. Bunu Blogger ile yapmak ise günümüzde oldukça zor, çünkü temanız ve sitenizde yapacağınız geliştirmeler oldukça sınırlı.

Wordpress’e Geçme Zamanı!

Bu nedenle bende Wordpresse geçmeye karar verdim. Wordpress’i iyi bildiğimden değil, buna ilişkin bloggerdan daha fazla kaynak ve paylaşımların olmasından dolayı bunu seçtim. Çünkü benim gibi web işlerinden anlamayanlar için kolaylaştırılmış bir platform ve bilgi edinmeniz için oldukça fazla kaynak var.

İnternet sitesi işinizi büyütmek istiyorsanız belli bir miktar para harcamayı göze almalısınız. Çünkü bu işlere emek veren insanlar var ve emeklerinin karşılığını almak istiyorlar. Çok sevdiğim bir söz vardır:

Bedava peynir ancak fare kapanında olur.

Peki Nelere Para Harcamalısınız? Masraflarınızı Oluşturan Kalemler Neler?

Host ve Domain edinme işlemleri olmazsa olmaz iki gider kaleminiz olacaktır. Ancak bununla da kalmıyor web sitenize Google Adsense uyumlu ve özelleştirilebilir bir tema da almanız gerekecektir. Tema özelleştirmeleri Wordpress’e geçişte en zorlandığım konuların başında geldi.

En çok önerilen ücretsiz Wordpress teması olan; Astra temasını özelleştirmek için 2 gün uğraştım ama istediğim forma kavuşturamadım. Her ne kadar basit bir tema olarak düşünülse de oldukça zorlandım ve pes ettim. Uzun araştırmalar sonucunda şu anda mevcutta kullandığım Jannah Temasını satın aldım ve 1 günde temayı düzenleyerek nihayet yayına başladım.

Wordpress’te Tema Neden Önemli

Temanızı seçerken öncelikleriniz sizin için önemli konulardan birisi. Haber sitesi mi yoksa daha sade bir blog sitesi mi hayal ediyorsunuz onu belirlemeye çalışın. Ben bir kaç farklı konuda; haber makale ve içerik ürettiğim için Jannah temasını kullanıyorum ve oldukça memnunum.

Wordpress temaları arasında en beğendiğimde bu oldu. Ancak wordpress konusunda edindiğim bir tecrübe varsa da o da şudur ücretsiz temalar kullanılacak gibi değil. Ücretsiz diye indirdiğiniz bir çok tema kullanırken sürekli premium seçenekleri almanız yönünde sizi zorluyor ve istediğiniz düzenlemeleri yapmanıza izin vermiyor. Size verebileceğim en önemli tavsiye kesinlikle amacınıza uygun ücretli tema alın ve zaman kaybetmeyin.

Jannah temasını aldıktan sonra işler çorap söküğü gibi geldi ve web tasarımımı neredeyse bitirdim. Halen daha ara sıra çeşitli güncellemeler yapıyorum. Çünkü tema size size bu olanağı sağlıyor.

Web Sitesinden Nasıl Para Kazanabilirsiniz?

Oluşturduğunuz web sitesinden para kazanmanız tabi ki mümkün. Google buna ilişkin olarak Adsense hizmetini kullanıcılarına sunuyor. Google’ın açıklaması şu şekilde:

Google AdSense yayıncılara, sundukları online içerik üzerinden para kazanabilecekleri bir yol sunar. AdSense, içeriğiniz ve ziyaretçilerinize göre reklamları sitenizle eşleştirerek çalışır. Reklamlar, ürünlerini tanıtmak isteyen reklam veren tarafından oluşturulur ve ödenir. Bu reklam verenler her bir reklam için farklı bir tutar ödediklerinden, kazanacakları tutar da değişecektir.

Kaynak:

Ancak; Google bunu dese de Adsense onayı almanız oldukça zor. Google’ın politikalarına uygun bir web sitenizin olması gerekiyor. Web sitesi temanız ise oldukça önemli. Jannah temasını kullanır kullanmaz onay aldım. Bunu da unutmamanız gerekir.

wordpress mi blogger mı?

Sonuç:

Bir aceminin gözünden size web sitesi maceramı anlatmaya çalıştım. İki farklı platformu da deneyimleyen biri olarak; Wordpress daha maliyetli olsa da ihtiyacınız olan her şeyi size sonuna kadar sunuyor. Size tavsiyem eğer işinizi büyütmek istiyor veya büyük düşünüyorsanız. Wordpress’i kullanın.

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün